Uncategorized

Blockchain

Navnet er blokkjede er beskrivende, en kjede av blokker med informasjon, som alle deler av kjeden har informasjon til. Man kan se på det som en logg og loggen består av flere blokker med informasjon. Alle blokkene hører sammen og hver blokk i kjeden har en unik kode basert på forrige blokk, som igjen er basert på den foregående, helt til det ender i en startblokk. Kodene er enkelt forklart en kryptert versjon av informasjonen blokkene har lagret. Med andre ord; endrer man informasjonen i en blokk, endrer man også koden; endrer man koden på én blokk, vil koden i alle blokker som kommer etter også bli endret. Ved eksempelvis kryptovaluta vil dette innebære at dersom man endrer opplysninger om mottaker eller avsender av valutaen, vil dette endre kodene på alle etterkommende blokker.

Fordi dataen blir distribuert utover nettverket blokkjeden inngår i, slik at alle har tilgang til den samme informasjonen, vil endring av ovennevnte koder være vanskelig å skjule. Hver enkelt bruker i nettverket har med andre ord en lokal kopi av blokkjeden som oppdateres for hver gang en blokk blir lagt til i kjeden. I det tilfellet noen prøver å endre informasjonen i blokkjeden, vil nettverket forkaste denne «versjonen» av blokkjeden når nye informasjonsblokker vil bli forsøkt lagt til senere. Dette fordi den endrede blokkjeden ikke vil stemme overens med den versjonen de øvrige brukerne i nettverket sitter på. Først og fremst innebærer dette en sikkerhetsmekanisme i seg selv, i det ingen kan «bryte seg inn» i bokkjeden og endre informasjonen, uten at det går upåaktet hen. Videre fjerner det også avhengigheten av forskjellige tredjeparter som saksbehandlere, banker, offentlige registre eller jurister for «validering» av informasjonen lagret i blokkene – slik validering foregår konstant hver gang en informasjonsblokk blir lagt til.

Mange antar feilaktig at blokkjede og kryptovaluta (slik som Bitcoin) er to sider av samme sak. Dette er i beste fall feil da blokkjede er teknologien bak kryptovalutaen. I praksis kan blokkjedeteknologi benyttes for all type informasjon – i kryptovalutaens tilfelle transaksjonshistorikk.

Sånn sett kan kryptovaluta og blokkjedeteknologi forenkle f.eks. en banks hverdag betraktelig. Fordi transaksjonshistorikken blir både oppdatert og lagret i takt med valutaens bruk, vil det gjøre kriminelle aktiviteter slik som hvitvasking og terrorfinansiering betraktelig vanskeligere – transaksjonshistorikken ligger «åpen» i blokkjeden, og det er mulig å følge pengesporet fra start til slutt. Dette forutsetter selvfølgelig både verktøy som gjør det mulig å overvåke blokkjeden, og at de kryptovalutaene bankene velger å akseptere er transparente fra start til slutt. Det er en kjent sak at noen bruker kryptering av informasjon (hver enkelt blokks kode som nevnte innledningsvis) til kriminelle hensikter, noe som trolig også kan ha bidratt til å øke skepsisen til kryptovaluta for de som ikke forstår nytteverdien av teknologien.

https://medium.com/swlh/blockchain-for-dummies-d3daf2170068

Én kommentar

  • Emeline Braatlund Larsen

    Hei! Bra jobbet med innlegget om blokkjeder. Du har en god lengde på blogginnlegget og forklarer godt hva en blokkjede faktisk er. Bra at du har med både en link/artikkel og en video, det gjør nemlig innlegget mer spennende 🙂 Det er litt vanskelig å lese innlegget, fordi tema på bloggen har en litt annerledes inndeling av teksten din. Jeg ville tatt en kikk på bloggen fra «en lesers perspektiv» for å skjønne hva jeg mener 🙂 Teksten blir veldig smal pga informasjonen fra bloggen din som vises på begge sider av innlegget. Til neste gang ville jeg brukt underoverskrifter og flere bilder for å gjøre teksten enda mer spennende å lese. Lykke til videre 🙂 -Emeline

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *